Nieuwe Huizenbemiddelaar

Initiatief Bussumse architect maakt een woning veel inzichtelijker

Nieuwe huizenbemiddelaar: 3D-maquette

Kruip in de huid van de makelaar! Neem de verkoop van uw huis in eigen hand.

En heeft u even geen tijd, geen nood: dan neemt kleinzoon Jantje het werk toch gewoon even over…! Ook Jantje kan immers prima voor gids spelen en een uitvoerige rondleiding geven. Waardoor belangstellenden toch uitgebreid inzicht krijgen in het huis.

De verkoper van een woning, die op een dergelijke manier omgaat met zijn of haar ‘object’, lijkt op het eerste gezicht flink verkeerd bezig. Om niet te zeggen: heeft ’t hoog in de bol. Alsof de vakkennis van een officiële makelaar er niet toe doet…

En toch is dat het laatste wat ir. Ruud van Putten, architect te Amsterdam, wil beweren. “Niks tegen het vakmanschap en de inbreng van een makelaar”, merkt hij op. “Integendeel, die zijn en blijven van grote waarde. Ik voeg er alleen iets heel nieuws aan toe.”

“Waardoor we de kans vergroten dat het huis sneller verkocht raakt. Belangrijk, lijkt me, vooral nu de woningmarkt nog altijd flink stagneert. En misschien aardig te vermelden: de geestelijk vader van de populaire woning-website Funda.nl, makelaar Timo Smit, was enthousiast over dit project. Dat lijkt me veelzeggend.”

Van Putten, die kantoor houdt bij Sonar-Architecten in Amsterdam, doelt op een benadering, die het mogelijk maakt letterlijk en figuurlijk inzicht te verschaffen in een te verkopen woning. “Dan praten we over een zogenaamde 3D-maquette”, licht hij toe. “Je kunt als ’t ware om en door het huis lopen. Want 3D, dat zal bekend zijn, staat voor drie-dimensionaal.”

“Kort gezegd komt het er op neer dat ik de klassieke bouwtekening combineer met de fascinerende mogelijkheden die computerprogramma’s en games op het gebied van bouwen en bouwconstructies,  tegenwoordig bieden. Om wat specifieker te zijn: ik maak gebruik van programmatuur die in Hongarije en in Zweden ontwikkeld is.”

“En verder kan ik desgewenst een ontwerp ook nog eens aanpassen, waardoor verbouwde ruimtes, of een aanbouw, ook drie-dimensionaal in beeld komen.”

Voor de verkoper en koper, maar ook voor makelaars en eventueel een architect of aannemer, biedt zo’n 3D-maquette duidelijk voordelen, zo hebben de eerste ervaringen inmiddels uitgewezen. “Kopers waren verkocht toen ze het huis op You Tube zagen”, merkt Van Putten op.

Geïnteresseerden kunnen op elk willekeurig moment, waar dan ook, een rondgang maken door het betreffende huis. Een kwestie van een pc of mac aanzetten en websites als met name You Tube of Google Earth aanklikken, waarop de 3D-maquette in de vorm van filmpjes te vinden is. Bovendien kan de makelaar er, op z’n eigen website, naar verwijzen, zoals dat ook geldt voor de website van het architectenkantoor, in dit geval www.uw3Dhuis.nl. Deze laatste website laat inmiddels diverse woningen zien, die in 3D-vorm houvast boden aan verkopers en kopers.

Van Putten: “De mogelijkheden op internet maken dat kinderen als genoemde Jantje een woning inderdaad spelenderwijs kunnen doorlopen. Want ach, jongeren, je hoeft ze niks te vertellen, die hebben het zó door”.

De totstandkoming van een 3D-maquette vergt veel meer dan wat spelen met programmatuur. Zo zijn bouwstenen nodig als: de oorspronkelijke tekeningen van de woning, foto’s van de bestaande situatie, gemeentelijk archiefmateriaal, kadastergegevens. Architect Van Putten: “Maar vanzelfsprekend begint alles met een eerste gesprek. Leidt dat tot een opdracht, dan volgt nauwkeurig meetwerk. Van dakconstructie tot trappenhuis, van kozijn tot plint, van balkon tot wastafel, van bijgebouw tot tuin, enzovoort, het zijn allemaal noodzakelijke ingrediënten.”

“Uiteindelijk krijgt alles op maat z’n plek. Inclusief het buitenterrein met eventuele bijgebouwen. En dat allemaal in kleur, met de juiste materialen.”

“Voegen we er tot slot nog het zogenaamde roerend goed aan toe, dan begint het huis zelfs helemaal te leven”, stipt de architect aan. “Want dan valt mooi te zien waar je straks precies in bad kunt stappen, of waar de keukentafel staat, waaraan je kunt aanschuiven.”

Voor meer informatie over de digitale maquette licht de initiatiefnemer zijn werkwijze, ook graag persoonlijk nader toe. Een kwestie van een afspraak maken met ir. Ruud van Putten.